Kategorier
Artikler

Sådan gør du tandlægebesøg behagelige for dit barn

Tandlægeskræk er en lidelse, som både kan opstå ved børn og voksne. Derfor er det utroligt vigtigt, at du taler med dit barn og forklarer dem, at der intet er at frygte ved tandlægen. Denne artikel vil give dig som forælder gode råd til, hvordan man kan forberede dit barn gennem forskellige lege, og artiklen kan forsikre dig om, at tandlægen i høj grad tager hensyn til barnet.

Omkring 40% af danskere lider af tandlægeskræk, og de bange anelser er ofte et resultat af dårlige oplevelser, som allerede kan være sket ved barnsben. Derfor er det utroligt vigtigt, at de første gange hos tandlægen bliver fuldt ud positive oplevelser. Derved lærer barnet nemlig, at tandlægen ikke er farlig, men at tandklinikken er et rart sted at komme.

Sådan kan I forberede jeres barn inden tandlægebesøge

Dette afsnit vil gennemgå forskellige metoder, som I kan bruge derhjemme, inden barnet skal besøge tandlægen første gang. De to metoder er stik modsatte af hinanden, og hvilken metode du skal anvende afhænger af dit barn.

Hvis dit barn ikke har udtrykt nogle former for nervøsitet eller frygt omkring besøget, så kan du med fordel lade være med at foretage dig noget som helst. Det er nemlig en god metode til at lade barnet drage fra sine egne oplevelser hos tandlægen. Hvis barnet ikke er bange, så er der jo ingen grund til at berolige dem, men hvis barnet udtrykker nervøsitet, så får du her et redskab, som du med stor fordel kan anvende.

Hvis dit barn er bange, så kan hele familien have glæde af at lege tandlægeklinik derhjemme. Dette kan gøres på mange forskellige måder, og det er kun fantasien, som sætter grænser. I kan måske få barnet til at vente på sofaen, som skal efterligne et venteværelse. Her kan han sidde og lege lidt, indtil I kalder ham ind i køkkenet og beder ham om at tage plads i stolen. Her kan I så lyse ham i munden med en lygte og evt. bruge en ske til at prikke lidt til tænderne. Gennem denne oplevelse vil barnet nemlig indse, at det slet ikke er spor farligt at gå til tandlægen.

Du kan også lokke med en lille belønning. Det skader ikke barnet at få en gave for at have været dygtig. Det kan være en rigtig fin motivation – bare husk ikke at lade det tage overhånd med belønningerne.

Tandlægen tager hensyn

Hvis dit barn stadig er nervøs, eller hvis du selv er nervøs, så husk på at tandlægen tager hensyn! Igennem de seneste par år er der nemlig i højere grad blevet lagt fokus på pædagogiske egenskaber hos tandlægerne. Menneskerne, som man møder i tandklinikken, er derfor altid meget rare og behagelige. Dette skaber en tryg stemning allerede fra starten, og det vil have en beroligende effekt på dit barn.

Når først barnet ligger i stolen, så vil tandlægen også snakke med barnet og fortælle dem, hvad der sker. Derved foregår alting i et lavt tempo, således at der intet er at være bange for. Udover dette, så bliver børn ofte belønnet med en lille ting efter besøget, sådan at de har noget at se frem til.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *